DomůReceptářOsm tipů na zimní vitamíny

Osm tipů na zimní vitamíny

Pokud záhony v zahradě zívají po podzimním rývání prázdnotou, neznamená to, že se musíte spolehnout pouze na ty vitamíny, které dřímu uskladněné ve sklepě a spíži. S trochou šikovnosti lze vitamínovou sezónu prodloužit i do časného jara, kdy ze zamrzlé země vypučí první lístky špenátu, ředkvičky a salátu.

1.Přesuňte bylinky za okno
Přestože dny jsou krátké, mnohé bylinky dokáží na parapetu jihovýchodního okna tvořit zelené lístky i mimo hlavní sezónu. Obzvláště pokud jde o trvalky, jako jsou pažitka, máta, šalvěj, tymián, meduňka či rozmarýn. Přizpůsobte objem zálivky teplotě v místnosti, chraňte je před horkým vzduchem proudícím z radiátoru a umístěte za ně kartonovou zástěnu přelepenou alobalem, aby se k nim dostávalo světlo z obou stran.

Vyhýbejte se hnojení, protože při zpomaleném tempu růstu by jej bylinky z půdy nestihly odčerpávat. Pokud se začnou blížit zimní svátky spojené s kulinářskými požitky, k rychlejšímu růstu je podnítíte přisvěcováním. Svítilna s výbojkovými trubicemi a časovačem dokáží na teplejším stanovišti během čtrnácti dnů zázraky. Porost se zazelená mladými lístky a výhonky, které dodají vašim pokrmům ten správný šmrnc.

Neuděláte chybu, pokud při zálivce budete používat vodu odpočinutou v blízkosti radiátoru, abyste jí přehřáli zeminu. Sáhnout můžete i po „živé“ okysličené vodě z rozpuštěného sněhu, jejíž teplota stoupla na pokojovou.

2.Probuďte sílu kořenů
Petržel, celer, řepa a mrkev v sobě ukrývají neuvěřitelnou energii. Pokud je z chladného sklepa přesunete do pokoje ve květináči naplněném lehkým zahradním substrátem, okamžitě se probudí a vyroste na nich mladá nať. Výhodou je, že vždy, když ji kompletně seříznete, na stejném místě naroste nová. Je jen na vás, jestli budete čekat na sytější výhonky s intenzivní chutí, nebo sesbíráte jemnou omladinu.

Je to právě pára, která dokáže v kuchyni vytáhnout ze sklizené úrody maximum chutí. Jemné výhonky dochutí italské rizoto, vybíraně ochucenou těstovinu, ale i zeleninovou polévku, které na rozdíl od té jarní chybí kouzlo čerstvých surovin.

Na tento zázrak myslete už při sklizni úrody a odkládejte stranou sadbu, která je tlustší a kratší, abyste neměli těžkou hlavu s výběrem květináčů.

3.Polekejte chuťové buňky pikantní chutí
Skutečným sprinterem na krátké tratě je cibule, která v momentě, kdy ve vzduchu zavětří vlhkost a teplo, vysílá k průzkumu čerstvé zelené lístky. Propíchněte ji špejlí, uložte do misky s vodou tak, aby byla do vody ponořena pouze ta část, ze které obvykle vyrůstají kořínky.

Čím více světla jí nabídnete, tím budou lístky zelenější a plnější chuti. Avšak ani ty žluté z tónistého stanoviště nejsou k zahození. První housle zahrají nadrobno nasekané ve snídaňovém menu s jemnou pomazánkou a oživí i bramborovou přílohu.

Pikantnější chuť můžete čekat od česneku, který před zastoknutím do vlhkého substrátu rozdělte na stroužky. Trvá déle, než vystaví své vitamíny v zeleném hávu. Buďte však trpěliví a sbírejte úrodu až poté, co ztratí počáteční hořkost. Neobávejte se experimentovat s česnekem z cizokrajných trhů, který vás v chladném počasí může překvapit víc než ten ze zahrádky.

  1. Pochutnejte si na křehoučkých poupatách
    Čekankové pupeny jsou tím nejkřehčím pokladem zimy. Kořeny, které byly vystaveny mrazu, naskládejte vedle sebe do kbelíku či kameninového hrnce a zalijte je vodou přibližně deset centimetrů. Vytvořte z latí nebo drátu oporu na černou textilii, kterou zabráníte jejich kontaktu se světlem.

Pokud je umístíte do prostředí s teplotou 15 až 18 stupňů, během pěti až sedmi týdnů se na nich objeví křehké poupata, ze kterých po sklizni připravíte jemné saláty. Je výhodné, pokud si založíte s odstupem několika týdnů několik takových kbelíků, abyste mohli sklízet úrodu postupně v průběhu celé zimy.

Stejný užitek vás čeká, pokud ze záhonů přesadíte do květináčů endivii, která takto vydrží až do poloviny února. Buďte však pozorní při jejím zalévání, abyste zamezili hnití listů.

5.Dopestujte si čerstvé houby
Sklep je ideálním místem pro pěstování hub bez ohledu na to, jaké počasí je za okny. Množitelé dnes nabízejí široké spektrum hotových substrátů, které stačí umístit do vlhkého sklepa s předepsanou teplotou. Stačí pouze zajistit změnu teploty, abyste podhoubí stimulovali k růstu plodnic.

Pokud nasbíráte trochu zkušeností, některé ze substrátů si budete moci založit i sami. Stačí vysterilizovat vhodný materiál pro růst podhoubí, uzavřít jej do fóliového obalu a naočkovat sadbu konkrétního druhu hub. V době pelet z dřevěného odpadu a agromateriálů jste k úspěšné houbové farmě blíže než kdykoli v minulosti.

6.Objevte kouzlo klíčků
Není tajemstvím, že semena rostlin jsou malými fabrikami pro výrobu vitamínů a enzymů. Příroda to zařídila tak, že vše potřebné zakódovala do malých semínek, které samy vědí, jak přerůst z drobné kuličky do majestátní rostliny. Nakličování je tak jednoduché, že byste jej neměli v zimním období přehlédnout. Vhodná semínka zakoupíte v prodejnách se zdravou výživou. Některé však najdete i doma ve spíži.

Nakličovat můžete fazole, hrách, čočku, slunečnici, rukolu, zelí, sóju, medvědí česnek, ředkvičku a mnoho dalších rostlin, které znáte ze své zahrádky. Stačí, když semínka na jeden den ponoříte do vody a následně scedíte. Ideální je sáhnout po zavařovací láhvi, jejíž hrdlo zagumičkujete gázou. Při každodenním proplachování a scezení se na semínkách brzy objeví klíčky. Budete-li nakličovat ve tmě, budou jemné a sladké jako hrášek, pokud je necháte na světle, odhalí další nepoznané chutě.

Blanšírování je tou nejvhodnější tepelnou úpravou, pokud ve vás syrové klíčky vzbuzují strach. Použijte je v pomazánkách a pokrmech, které snesou každou novou chuť.

7.Objevte pikantní chuť „tabáku“
I když se vás nos snaží přesvědčit, že mladé rostlinky řeřichy zapáchají jako tabák, neoddejte se předsudkům a ochutnejte její jedinečnou kořeněnou chuť. Na rozdíl od ostatních rostlin řeřicha klíčí již první den kontaktu s vodou a celou zásobu živin si s sebou nese v semínku.

Stačí ji rozsypat na vlhkou vatu, papírovou utěrku nebo jiný sterilní substrát ao zbytek se postarají světlo, teplo a voda. Trvá několik dní, než se semínka přikryjí hustým zeleným deštníkem, který nevyžaduje žádnou tepelnou úpravu. Na etapy vysévejte vždy novou dávku semínek, abyste měli vždy co stříhat.

Výhoda vaty či papírové utěrky před zahradním substrátem je, že se s jejich pomocí jednoduše zbavíte slupek ze semínek. Ty lze vyčesat, aniž byste museli soupeřit se sypající se zeminou.

8.Využijte záhonu jako mrazák
Ne všechny druhy zeleniny jsou tak citlivé, že vyžadují skladování ve sklepě, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Na záhonu můžete iv intenzivních mrazech sklízet úrodu růžičkové a kadeřavé kapusty.

Jelikož jsou však velkým lákadlem pro živé tvory, které na sněhové pokrývce shánějí svou obživu, sledujte je, abyste nezůstali s prázdným hrncem jen proto, že máte přírodu raději než své břicho.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články