DomůRady a TipyJak skladovat salát, aby vydržel čerstvý co nejdéle?

Jak skladovat salát, aby vydržel čerstvý co nejdéle?

Svěží jarní salát – bez ohledu na to, o jakém konkrétním druhu mluvíme, je skvělou pochoutkou plnou živin. Samozřejmě, záleží také na tom, kde a jak je pěstován, kde ho nakupujeme. Horší je, že už po pár dnech, pokud ho nestihneme spotřebovat celý, jeho listy uvadnou. Znáte trik, jak uskladnit listový salát, aby vydržel co nejdéle? Chce to trošku vědy, ale výsledek stojí za to!
Na to, abyste si vychutnali svěží salát z vaší chladničky déle než jen pár dní, existuje zcela jednoduchá finta.

Omyté listy hlávkového salátu jednoduše vložte do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a zalijte až po vrch čistou vodou. Pak stačí důsledně uzavřít víko a uložit nádobu do chladničky. Samozřejmě, kdybyste ji nechali jen takto celé dny či týdny vznikne cosi, co asi nebudete chtít jíst. Důležitá je pravidelná výměna vody za čerstvou – každý jeden den nebo dva a opětovné vzduchotěsné uzavření nádoby.

Za svěžestí salátu i po týdnu stojí osmóza

Listy salátu při takovém uskladnění zůstanou hezké a křupavé. Stačí je vybrat z chladničky a scedit. V čem spočívá tento trik? Jak a proč to vlastně funguje? Svěžest salátu vysvětluje proces, kterému říkáme osmóza.

Salát, který chcete uskladnit by měl být vždy čerstvý. Při běžném skladování vidíte, jak se stává stále zvädnutejším. Je to proto, že se z něj odpařuje voda. Tlak uvnitř buněk salátu kvůli unikající vodě klesá a listy se zmenšují a vadnou. Vyhneme se tomu tak, že salátové listy ponoříme do studené vody. Buňky salátových listů do sebe opět vsáknou vodu a naplní se.

Neztrácejte potravinami!

Samozřejmě, běžně bychom neměli mít důvod skladovat čerstvý salát několik týdnů, či měsíc. Vždy je lepší kupovat si čerstvé potraviny a v takovém objemu, v jakém je jsme schopni hned (respektive během pár nejbližších dní) i spotřebovat.

Pokud vám však z nějakého důvodu zůstalo více salátu nebo nebudete moci jít více dní do obchodu, je to dobrý způsob jak neplýtvá potravinami.

Funguje to i s mrkví

Podobný způsob skladování zeleniny můžete vyzkoušet nejen s různými druhy listových salátů, ale například i s mrkví. Někteří dokonce tvrdí, že mrkev skladována dny či týdny ve vodě je ještě chutnější a svěžejší jako čerstvě koupena.

Další způsob, jak salát v chladničce nezvadne

Na to, aby volně uložená salátová zelenina zůstala svěží, potřebuje dvě věci: vlhkost a vzduch. Mnoho lidí si myslí, že nejlepší způsob, jak udržet salát svěží, je utěsnit ho v kapse s vytlačeným vzduchem. Takto dlouho nevydrží. Kvalitní restaurace ukládají salát do speciálních perforovaných nádob, které umožňují cirkulaci vzduchu, i když je salát v chladničce.

Je sice pravdou, že absence vzduchu pomáhá zabránit oxidaci – jejím výsledkem je stopami salát, ale nemá nic společného se svěžestí, pokud jej neponořit celý do vody. Jak postupovat v tomto případě?

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články